Slap Govic

Veličasten in redek hudourniški slap se skriva na južnem pobočju Pršivca, približno 130m nad Bohinjskim jezerom. V vsej svoji slavi se le za nekaj ur prikaže ob zelo močnih nalivih, domačini pa pravijo, da je za njegov izbruh zaslužen zmaj Govic, ki spi na dnu brezna in se zbudi le ob hudem deževju. Njegovo jamo lahko obiščeš, toda le z vodnikom in ustrezno opremo. Če želiš v miru opazovati ta mogočen slap, pojdi na nasprotni breg (od Naklovih glav do Ukanca) ali pa na Rjavo skalo na Vogel. Vendar izkoristi priložnost, včasih lahko traja tudi več let, da se zmaj ponovno prebudi!

LEGENDA O ZMAJU GOVICU

Slap Govic je občasen hudourniški slap, ki priteče iz cevasto oblikovanega rova z zglajenimi stenami iz stene Pršivca. Po legendi je za izbruh slapa zaslužen zmaj Govic, ki spi na dnu brezna. Ko ga zvišan nivo vode požgečka po trebuhu, se razjezi in besno maha z repom ter s tem povzroči bobneč in silovit izbruh mogočnega slapu, ki priteče nad polotokom na Jami in na poti podira drevesa in prevrača skale. Ko se nivo vode zniža se zmaj umiri in zadovoljno zaspi nazaj.

KDAJ IN OD KJE OPAZOVATI SLAP GOVIC
Izbruh Govica je redek pojav, ki ga je najlepše opazovati z nasprotnega brega (od Naklovih glav do Ukanca) ali pa z Rjave skale na Voglu. Da bi lahko bili priča temu veličastnemu razkazovanju moči naravnih elementov, je potrebno veliko dežja, saj se mora napolniti široko razpreden sistem rovov, sifonov in nateg. Včasih lahko mine tudi več let do naslednjega izbruha.

JAMARSKE PUSTOLOVŠČINE V JAMI GOVIC
Del teh jam lahko v sušnih obdobjih raziščemo s pomočjo izkušenega jamskega vodnika. Ta vas popelje do najnižje točke jame Govic, kjer si lahko ogledate prelepo malo jezero. Ker jamarski podvig vključuje tudi tri daljše spuste z vrvjo, se priporoča samo fizično dobro pripravljenim pustolovcem.